האם אתם בעלי כריזמה מהפנטת? האם אתם בעלי כושר ביטוי חד וחריף? אולי לימודי משפטים זה המקום בשבילכם…

מתלבטים מה ללמוד? לא יודעים מה אתם רוצים לעשות כשתהיו גדולים? על לימודי משפטים כבר חשבתם? תואר ראשון במשפטים הוא אחד מן התארים המבוקשים ביותר בימינו. הסיבה לכך טמונה בעובדה כי תואר במשפטים פותח דלת רחבה לעולם שלם של אפשרויות תעסוקה ומעניק כלים חשובים המועילים הן לעבודה והן לחיים, לכן מספרם של הסטודנטים למשפטים הינו כה גבוה.

מה לומדים?

לימודי משפטים מקנים לסטודנט ידע רב בדינים העיקריים הנהוגים במדינת ישראל: דיני העונשין, דיני נזיקין, משפט מינהלי, סדר דין אזרחי, סדר דין פלילי, דיני עבודה, דיני מיסים ועוד. אלו הם חלק מקורסי החובה בתואר, המתפרשים על פני 3.5 שנות הלימוד. לצידם, הסטודנטים נדרשים לבחור בין מגוון של קורסי בחירה וזאת ,על פי תחומי התעניינותם ולעתים לפי שיקולים כמו שעות המערכת….

 ניתן למקד את קורסי הבחירה בתחומים שונים כגון משפט מסחרי, עורך דין פלילי, משפט בינלאומי או לפנות בכלל לכיוון שונה לגמרי ולהירשם לקורסי בחירה בפילוסופיה, ספרות וכדומה. באופן זה, משלבים לימודי המשפטים ידע משפטי לצד ידע רחב תחומי.

כיום, נוכח הצורך העולה וגובר בידע משפטי בתחומים רבים בשוק העבודה מציעים מוסדות הלימוד השונים מסלול לימודים משולב, המשלב בין לימודי מנהל עסקים ובין לימודי משפטים, כך למעשה זוכה הסטודנט לרכוש ידע במשפטים ובמנהל עסקים ובסיום לימודיו יש בידיו 2 תארים: תואר ראשון במנהל עסקים  ותואר ראשון במשפטים. דבר המעניק לו יתרון יחסי בשוק העבודה, הן כעו"ד והן בכל תפקיד אחר.

איפה לומדים?

לימודי תואר ראשון במשפטים מוצעים במגוון מוסדות להשכלה גבוהה, איך בוחרים? ובכן, ניתן ללמוד משפטים באוניברסיטאות או במכללות. ההבדל בין שני המוסדות הללו הוא קודם כל כספי. האוניברסיטאות בישראל מסובסדות, ועל כן שכר הלימוד נמוך משמעותית משכר הלימוד במכללה. סדרי הגודל הם כדלקמן: שכר לימוד באוניברסיטה עומד על סך של 10,000 ₪ לשנה לערך בעוד שכר הלימוד במכללה פרטית עולה כ 27,000 ₪ לשנה לערך. למותר לציין כי, תנאי הקבלה לאוניברסיטאות הם קשים יותר וזאת מפאת הביקוש הרב לעומת מספר המקומות.

 סיימנו תואר ראשון במשפטים. מהן האפשרויות הפתוחות בפנינו?

 1.       עריכת דין – חשוב לדעת כי תואר ראשון במשפטים אינו מקנה למסיימים רישיון בעריכת דין. על מנת לקבל רישיון, יש לעבור שנת התמחות ולאחריה, להיבחן בבחינות הלשכה של לשכת עורכי הדין. מדובר למעשה בשתי בחינות: אחת בכתב ואחת בעל פה. ציון עובר בשתי הבחינות מעניק את הרישיון הנכסף.

2.       השתלבות באקדמיה – ישנם רבים אשר בוחרים שלא לפנות אל מסלול עריכת הדין ועם סיום לימודי התואר הראשון, פונים אל המסלול האקדמי ללימודי תואר שני ושלישי במשפטים. בעבור אלו, העניין טמון במחקר המשפטי ובספרות המשפטית ולא בעבודה הפרקטית של עריכת דין.

3.       טובים השניים מן האחד – אפשר לבחור לשלב בין חיי הפרקטיקה של עולם המשפטים לבין חיי האקדמיה. במקרה שכזה יש לגשת אל בחינות הלשכה בתום תקופת ההתמחות ולעבוד כעורכי דין. לאחר זמן מה, אפשר להמשיך ללימודי תואר שני ואף שלישי ולהשתלב בחיי האקדמיה. כך משלבים עורכי הדין הללו בין עבודה משפטית במשרד לבין הוראה וכתיבה אקדמית.

לרוב, עורך דין בתחילת דרכו עובד כשכיר במשרד עורכי דין. חלק נכבד מעורכי הדין השכירים בוחרים בשלב כזה או אחר בקריירה שלהם, להקים משרד עצמאי. צעד זה נעשה לרוב בגיל מבוגר יותר בחיים, לאחר שעורך הדין לקח משכנתא ורכש בית לו ולמשפחתו. כאשר אדם יצר לעצמו בסיס כלכלי, קל יותר לעזוב את הנוחות והביטחון שבעבודה כשכיר ולפתוח משרד עצמאי.

כפי שראינו, לימודי משפטים הם מעניינים, מלאי אפשרויות ופותחים בפניכם מגוון רחב של משרות מרתקות. בין אם תחליטו ללמוד משפטים במכללה או באוניברסיטה, בין אם תחליטו להתמקד בתחום כזה או אחר בלימודיכם, השתדלו גם לזכור כי הפקולטה למשפטים אינה רק מקום לרכישת השכלה. בין קריאת פסקי הדין לבין כתיבת עבודות, גם הכרויות נפלאות יכולות להתרחש. לימודי משפטים הם המקום להכיר חברים חדשים וכמובן בן או בת זוג איתם תוכלו אולי לבנות את עתידכם…

 לימודים נעימים ובהצלחה!